woensdag 1 juni 2016

Koppeling slipt

Waarom slipt de koppeling?

Het lijkt of uw voertuig langzamer accelereert dan normaal, en met moeite over heuvels rijdt? Zoek niet naar het probleem in de ontsteking van de motor of de brandstoftoevoer: als er in combinatie met deze symptomen vrije speling zit in het koppelingspedaal, en u vaak een onplezierige brandgeur ruikt in de passagiersruimte, komt het probleem waarschijnlijk door het slippen van de koppeling. We zullen uitleggen waarom dit gebeurt, en hoe u het tegen kunt gaan.

Wat is het ontwerp van een autokoppeling?

Het systeem is bedoeld voor ontkoppeling en vloeiende koppeling van de motor en transmissie op bepaalde momenten: bij het schakelen, van richting veranderen of remmen. Tegenwoordig is de vaakst gebruikte versie de wrijvingskoppeling, waarbij het draaimoment wordt overgedragen door de kracht van de wrijving. De belangrijkste elementen van de unit zijn:

 • Drukgroep. Het bestaat uit een drukplaat, een hoes en een diafragmaveer. De hoes is stevig bevestigd aan de motor. Speciale veren worden gebruikt voor het verbinden van de hoes en de drukplaat. Als de koppeling wordt gebruikt, worden ze samengedrukt; als de koppeling niet gebruikt wordt, worden ze losgelaten en trekken ze de drukplaat terug van de koppelingsplaat. De drukplaat wordt geactiveerd met de diafragmaveer. Als de koppeling gebruikt wordt, zijn de vingers in losse staat, en drukt het binnenste gedeelte op de drukplaat, wat de koppelingsplaat weer op het vliegwiel van de motor drukt.
 • De koppelingsplaat. Deze is geplaatst tussen de motor en de drukplaat. Het is een metalen schijf met frictievoeringen die vastgemaakt zijn door middel van klinknagels. De binnenste diameter van de naaf is aan de ingaande as van de versnellingsbak verbonden met glijspiën. Vloeiend schakelen en het dempen van trillingen wordt verzorgd door demperveren. Als de koppeling gebruikt wordt, wordt het component tegen het vliegwiel gedrukt, waardoor het draaimoment van de motor naar de transmissie wordt overgebracht.
 • Druklager. Deze zit op de rotatieas van de unit. Dit is bestemd voor de activatie van de demperveren. In sommige voertuigen worden druklagers gebruikt van het trek-type gebruikt.
 • Koppelingshefboom. Het hoort bij de bevestiging van de koppeling, en zorgt dat de Druklager kan bewegen.

Het systeem werkt als volgt: als het pedaal wordt ingedrukt, drukt de koppelingshefboom, die wordt aangedreven door de verbinding, tegen de druklager gedrukt, zodat het samen met de rotatieas naar het vliegwiel beweegt. De druklager activeert de diafragmaveer, die bij het indrukken teruggetrokken wordt van de oppervlakte van de drukplaat. Veren worden losgelaten, en trekken dan de drukplaat van de koppelingsplaat. De koppelingsplaat wordt weggetrokken van de oppervlakte van het vliegwiel. Het draaimoment wordt niet langer overgebracht.

Het slippen van de koppeling: waar zit het probleem

Correcte werking van het systeem is afhankelijk van de wrijvingskracht tussen de koppelingsplaat en het vliegwiel. Als het wrijvingscoëfficiënt lager wordt, beginnen de oppervlaktes die contact maken te slippen, en wordt het draaimoment niet helemaal overgebracht van de motor naar de transmissie. Hierdoor heeft het voertuig meer tijd nodig om te accelereren, en presteert het minder goed. Het wordt ook moeilijker om heuvels op te komen, omdat het vermogen dat overgebracht wordt naar de stang van de versnellingsbak niet genoeg is om het voertuig te laten bewegen.

5 vaakst voorkomende redenen voor het slippen van de koppeling

 1. Versleten, beschadigde frictievoeringen en schijfoppervlak. Ernstig versleten frictievoeringen worden door hun verminderde dikte niet goed genoeg meer tegen de oppervlakte van het vliegwiel gedrukt. De drukinzet van het mechanisme is niet genoeg om de elementen goed contact te laten maken. Een vervormde voering wordt ongelijkmatig tegen het vliegwiel gedrukt.
 2. Smeren van frictievoeringen. Dit vermindert ruwheid. Door het lage wrijvingscoëfficiënt slippen de elementen die contact maken.
 3. Zwakkere of beschadigde diafragmaveer. Als de veer minder elastisch is, zal de druk op de koppelingsplaat door het indrukken van het pedaal onvoldoende zijn om de unit te activeren.
 4. Probleem met de verbinding van de koppeling. Uitgerekte kabel, beschadigde hefboom in voertuigen met een mechanische koppeling, het opzwellen van rubberen componenten, of verlies van strakheid in elementen in voertuigen met hydraulische actuator kan ook zorgen voor slippen van de koppeling, omdat de drukinzet op de diafragmaveer niet genoeg is om te zorgen voor goed contact van de onderdelen.
 5. Beschadigd mechanische van slijtagecompensatie. Door een probleem met de aanpassingsring of de sensorveer, wordt aanpassing van de speling onmogelijk. Zo wordt er minder druk uitgeoefend op de koppelingsplaat.

6 aanbevelingen om te voorkomen dat de koppeling slipt

 1. Probeer de componenten van het systeem in een kit te vervangen. De gemiddelde levensduur van de drukplaat en de koppelingsplaat, de diafragmaveer en de druklager is ongeveer hetzelfde, naar schatting 100.000-150.000 kilometer aan brandstof. Daarom is het goed om deze elementen altijd in een kit te vervangen.
 2. Controleer de strakheid van de componenten en units van het voertuig. Pakkingen van de motor en de transmissie met schade of van slechte kwaliteit, lekkage van olie uit het oliezegel van de inputstang of het zegel van de krukas, verlies van strakheid van de hydraulische aandrijving; dit zijn allemaal redenen dat er olie op de frictievoering zit.
 3. Kies componenten die bij uw rijstijl passen. Een standaard koppeling met frictievoeringen gemaakt van samengesteld materiaal is geschikt voor een kalme en vloeiende stijl. Deze elementen hebben een optimaal wrijvingscoëfficiënt, een lage functietemperatuur, en ze zijn ook voordelig. Maar voor een sportauto kan beter een speciale koppeling gebruikt worden, ontworpen voor zware belasting. De voeringen worden gemaakt van materialen in combinatie met carbon en Kevlar, en met een mengsel van koper, aluminium, gietijzer en keramiek. Het kan tegen veel hogere temperaturen, kan beter tegen slijtage, en is geschikt voor een sportieve rijstijl.
 4. Controleer de juiste instelling van de vrije slag van het pedaal. Incorrecte vrije slag van het pedaal zorgt voor ontkoppeling van de koppeling. Dit zorgt voor snellere slijtage van de frictievoeringen, en kan zorgen voor het oververhitten en vervormen van de koppelingsplaat.
 5. Gebruik altijd de werkvloeistof die aanbevolen wordt door de fabrikant. Meng geen verschillende vloeistoffen. Agressieve middelen die het resultaat zijn van mengen, of componenten in een bepaalde klasse van vloeistoffen, kunnen slecht zijn voor de hydraulische actuator van de koppeling.
 6. Houd u aan de volgende regels voor het bedienen van de koppeling:
  • als u begint met rijden, haalt u eerst druk van het pedaal zodat de auto langzaam gaat bewegen, en daarna houdt u het 2-3 seconden half ingedrukt, en daarna laat u het pas helemaal los;
  • haal uw voet niet weg bij een hoog toerental;
  • Als u een steile heuvel af rijdt, moet u in de eerste versnelling gaan rijden, en soms het rempedaal indrukken zodat de elementen niet oververhit raken.
  • als u van moeilijke plaatsen weg wilt komen, bijvoorbeeld een plas, een sneeuwduin of modder, kunt u zich laten slepen;
  • Als u rijdt moet u uw voet niet steeds op het koppelingspedaal laten rusten, anders kunt u het automatisch indrukken;
  • overbelast uw voertuig niet, vooral als u over slechte wegen rijdt: zo wordt de unit te veel belast.

Conclusie. Het slippen van de koppeling is een vaak voorkomend probleem, wat het rijden niet alleen gevaarlijk maar ook oncomfortabel maakt. Maar in de meeste gevallen kunnen de problemen voorkomen worden. Koop componenten van de beste kwaliteit en houd u aan de omschreven aanbevelingen.

Plaats uw commentaar